Ντάκος ή κουκουβάγια

img239Υλικά: 1 παξιμάδι κριθαρένιο στρογγυλό, 1 ντομάτα ψιλοκομμένη, 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη, 2 κουταλιές μυζήθρα ή φέτα τριμμένη.

Παρασκευή: Βρέχομε πολύ ελαφρά τον ντάκο να μαλακώσει λίγο. Πασπαλίζουμε με ντομάτα, ελαιόλαδο, ρίγανη και προαιρετικά με την μυζήθρα ή τη φέτα. 

Καλιτσούνια με αγριόχορτα και μάραθο.

img240Υλικά: 1 κιλό αλεύρι, 2 κιλά αγριόχορτα με μάραθο, ½ ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, φυσικός χυμός ενός λεμονιού, ½ κουταλάκι κόλιαντρο κοπανισμένο, ½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη, 1 κουταλάκι αλάτι, 1-2 ποτήρια νερό, 1-2 αυγά, 2 κουταλιές δυόσμος ψιλοκομμένος.

Παρασκευή: Ετοιμάζουμε μέτρια ζύμη κατά τα γνωστά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης. Ανοίγουμε φύλλο, κόβουμε στρογγυλά κομμάτια μεγέθους πιάτου τσαγιού (διάμετρος 10 εκ.) βάζουμε μια κουταλιά από το ανακατεμένο υλικό και το διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρο. Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν για περίπου 20 λεπτά.

Μανιτάρια στιφάδο με κάστανα

img241Υλικά: 1 ½ κιλά μανιτάρια, ½ κιλά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές ροδέλες, ½ ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες, 750 γραμμάρια κάστανα, αλάτι και πιπέρι.

Παρασκευή: Καθαρίστε τα μανιτάρια και πλύντε τα καλά. Βάλτε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και όταν αρχίζει να κοχλάζει τότε βάλτε μέσα τα μανιτάρια και τηγανίστε τα για περίπου 2 με 3 λεπτά. Κατόπιν βάλτε τα κρεμμύδια, το αλάτι και το πιπέρι. Πέντε λεπτά αργότερα προσθέστε τις ντομάτες και μαγειρέψτε το φαγητό σε κανονική φωτιά για 20 λεπτά. Στο μεταξύ σχίστε τα κάστανα και είτε βράστε τα είτε ψήστε τα στο φούρνο για 20 λεπτά. Καθαρίστε τα από τη φλούδα τους και προσθέστε τα στην κατσαρόλα 10 λεπτά πριν το φαγητό είναι έτοιμο.

Σουπιές με μάραθο κι ελιές

img242Υλικά: 1 κιλό σουπιές, 1 ξερό κρεμμύδι ή 2 -3 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, ½ ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ½ ποτήρι λευκό κρασί, ½ κιλό μάραθο ψιλοκομμένο, 2-3 ντομάτες τριμμένες, ½ κιλό ελιές πράσινες, πιπέρι.

Παρασκευή: Καθαρίζουμε τις σουπιές βγάζοντας τα μάτια, το πίσω κόκκαλο, την κοιλιά και το μελάνι και τις κόβουμε σε ροδέλες ή μικρά κομμάτια. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο στο λάδι και προσθέτουμε τις σουπιές. Τσιγαρίζουμε 10 λεπτά, ρίχνουμε το κρασί και στη συνέχεια τα μάραθα, τις ντομάτες, το πιπέρι, τις ελιές και δύο ποτήρια νερό. Σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθούν τα μάραθα και οι σουπιές, προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο νερό.

Αρνί με σταμναγκάθι

img243 Υλικά: 1.200 γραμμάρια αρνί, 1 ½ κιλό σταμναγκάθι ή ραδίκι, 1 ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1-2 αυγά, ½ ποτήρι φρέσκο χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

Παρασκευή: Καθαρίστε και πλύνετε καλά το σταμναγκάθι ή το ραδίκι. Βράστε τα χόρτα για 15 λεπτά σε καυτό νερό και μετά σουρώστε τα. Καθαρίστε και πλύνετε το κρέας και μετά κόψτε το σε κομμάτια.  Βάλτε του αλάτι και πιπέρι και τηγανίστε το για 5-7 λεπτά και στις δύο πλευρές του. Κατόπιν προσθέστε αργά αργά 1 με 1 ½ ποτήρι νερό και αφήστε το να ψηθεί για 1 με 1 ½ ώρα. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό προσθέστε ένα ποτήρι νερό και τα χόρτα. Κατόπιν σβήστε τη φωτιά και προετοιμάστε τη σάλτσα με το αυγολέμονο και προσθέστε στην στο φαγητό ανακατεύοντας συνεχώς.

Μυζηθρόπιτα

img244Υλικά: 1 κιλό αλεύρι, ½ ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 1 κιλό μυζήθρα, αλάτι, κανέλα, θυμαρίσιο μέλι.

Παρασκευή: Ανακατέψτε όλα τα υλικά για το ζυμάρι και ζυμώστε το μέχρι να μαλακώσει. Αφήστε το να φουσκώσει. Όταν φουσκώσει βρέξτε τα χέρια σας, πάρτε ένα μικρό κομμάτι από ζυμάρι, δώστε του στρογγυλό σχήμα, ανοίξτε το στη μέση και γεμίστε το με ένα κουτάλι μυζήθρα. Κλείστε το ζυμάρι αφήνοντας μέσα τη γέμιση. Με βρεγμένα χέρια βάλτε τα μυζηθροπιτάκια σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και πιέστε το με το χέρι σας από το κέντρο προς τις άκρες. Τηγανίστε το μέχρι τα γίνει και από τις δύο πλευρές. Προσθέστε στο σερβίρισμα κανέλλα και μέλι.

Για περισσότερα

Για περισσότερες συνταγές που να χρησιμοποιούν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συστήνουμε το βιβλίο του Νίκου και της Μαρίας Ψυλλάκη. Δείτε Νίκος και Μαρία Ψυλλάκη, Κρητική, παραδοσιακή κουζίνα. Το θαύμα της Κρητικής διατροφής, Ηράκλειο Κρήτης, Καρμάνωρ, 2001.